Nikolaj Jensen

Mathias tog Egypten til gidsel: Ny fremragende dansk OL-sejr

Håndboldkongen Mathias Gidsel nakkede otte kasser i netmaskerne, leverede otte assists, fremtvang en håndfuld straffekast og tog bogstavelig talt Egypten til gidsel i den forløsende 32-27-sejre i den anden kamp ved OL.

Hold på hat og håndboldbriller. Mathias Gidsel mine damer og herrer. Hvilken mandfolkepræstation af den bare 22-årige Skjern-dreng, der totalt ejede banen og dominerede kampen mod Egypten, der længe var spændende, men Danmark slog til sidst hullet og så sig aldrig tilbage.

Fra første fløjt viste de tapre egypter, at de var spræng-hamrende-fyldt med voldsomt højt håndboldniveau, stor kynisme og en endnu større revanchelyst som vist nok må have pyramidestor.

Der var da også noget at revanchere fra præcist et år siden, hvor Danmark overhalede Egypten indenom i VM-kvartfinalegyseren, der skulle ud i to omgange forlænget spilletid og straffekast, før Mikkel Hansen og Co. i Kairo kunne booke semifinalepladsen og efterlade stjernerne Sanad og Elahmar i tårer.

Første føring sørgede Hassan Kaddah for: En føring de faktisk holdt hele halvlegen igennem, hvor det var et dansk hold, der mere eller mindre konstant jagtede og jagtede de sortblusede egyptere.

Panderynkerne og bekymringerne fik hurtigt lige et par ekstra nyk opad, da de fremadstormende ørkenens sønner blot fulgte tidstavlen med antal mål til at starte med: 1-4 efter fire minutter og tilsvarende 3-5 efter fem minutter.

Kampen i tal:

Danmark 32 – Egypten 27 (14-15)

Stillinger undervejs: 1-4, 5-6, 8-10, 11-11, 11-13, 15-15, 17-16, 23-20, 26-23, 28-26, 30-27

Topscorer: Mikkel  Hansen 9 mål, Danmark, Ahmed Heshams 6 mål, Egypten

Tydeligt var det, at danskerne lige skulle ramme banen, snøre skoene, bare nogenlunde finde den rette højde i forsvaret og målet i angrebet: Men det tog godt nok sin tid. Der blev konstant angrebet ned på Magnus Saugstrup, der havde svært ved at holde helt og aldeles fast. Mikkel Hansen fik først hul på målbylden i det ordinære spil efter 16 minutter ved hjælp af stolpen, og da Niklas Landin lige manglede den ekstra redning, så var det hele tiden Egypten i førersædet.

Danmark blev simpelthen skudt ned fra højre og venstre.

Men gud-ske-tak-og-lov har Danmark Mathias Gidsel … Det unge stjernefrø sprang rundt, fintede sig som en elegant elektrisk mål i egyptisk mudder, tvang udvisning, overtal og spillede mere end bare stort. Fem rene mål i åbent spil var ren, rå verdensklasse men resten af spillede manglede ligesom at følge med.

Første føring efter 34 minutter

Muligheden for den første og eneste danske føring kom faktisk efter en Gidsel-scoring og brændt egyptisk straffekast ved 11-11 efter 22 minutter: Men et par lynhurtigt danske tekniske fejl og en uhyggeligt velskydende Ahmed Hesham, der viste mere end bare smagsprøver på sit 21-årige talent, så lyste måltavlen 11-13.

Trods egyptisk dominans så var de hvidblusede ”kun” bagud med én enkelt pind 14-15 med indgangen til en anden halvleg, hvor det nok engang blev en test af både nerver udholdenhed.

34 minutter skulle der gå, før en dansk føring blev en realitet: Naturligvis efter Mathias Gidsel først fremtvang en egyptisk udvisning, Mikkel Hansen satte overtalsspillet op og Lasse Svan omsatte sin første chance til mål: 16-15.

Og så kunne man ligesom sætte sig lidt længere tilbage i sofaen sådan en mandag morgen i håndboldgyser-land …

Plus én blev til to ad flere gange, efter Niklas Landin fik tyret et skud pladask i smasken fra rutinerede Mohammad Sanad. Mads Menah fandt ansvaret og det ene missil frem efter det andet til 20-18 og 21-19, og sørgede for at give såvel det danske angreb- som forsvarsspil ro på.

Da Niklas Landin så fandt den og de ekstra redninger frem og Mathias fortsatte med sin Gidsel-tagning af det egyptiske forsvar, så blev to til tre. Muligheden for en firemålsføring opstod med 10 minutter retur, men et skud på stolpen fra Jacob Holm i undertal kostede en reducering i tomt mål, og så blev en mulig 27-23-føring til 26-24.

Men egypterne gav aldrig – som i aldrig – op, selvom det nu var deres tur til at jagte og forfølge. Det kan godt være, at det aldrig blev Mikkel Hansens helt store afslutningskamp men overblikket, assistene og de samlede seks straffekastscoringerne fejlede absolut ingenting.

Heshams skudmagi blev pillet ned af Niklas Landins parader, Danmarks 7-mod-6-spil var uhyggeligt effektivt og med endnu flere Gidsel-tagninger blev kampen lukket og slukket til dansk fordel.

Inden lukketid nåede Niklas Landin at få banket endnu en kanonkugle lige i hovedet, og denne gang så det absolut ikke godt ud. Den danske superkeeper lå længe omtumlet på halgulvet og tog sig til nakken efter kampen og lignede ikke en spiller, der havde det alt for godt.