Det læser de besøgende på HBOLD lige nu

Nikolaj Jensen

Lars Rasmussen finder ligheder mellem Ulrik Wilbek og Jesper Jensen

Det danske kvindelandshold store succes efter tilgangen af Jesper Jensen får en tidligere EM-guldvinder til at tænke på herrelandsholdets forvandling fra Torben Winthers mange fiaskoer til Ulrik Wilbeks medalje- og storhedstid i 00’erne.


HERNING, HBOLD.DK: På rekordtid har Jesper Jensen forvandlet det danske kvindelandshold til et sprudlende, udviklende og respektfuldt koncept, hvor alle spillere føler sig en del af holdet.


Ingen er hævet over andre, spillerne nyder at spille på landsholdet, og den forvandling har Lars Rasmussen lagt mærke til, lige siden Jesper i marts overtog fra Klavs Bruun.


Den enorme udvikling og forvandling får Lars Rasmussen til at tænke 15 år siden i tiden, hvor han selv sammen med det danske herrelandshold mærkede en markant forandring fra Torben Winthers kontroversielle trænertilgang til Ulrik Wilbek, der startede en ny ære på herrelandsholdet.


Klavs Bruun Jørgensen nåede at være landstræner for Danmark fra 2015-2020. Foto: Erik Laursen


-Torben Winther var en fantastisk dygtig træner. Han manglede bare det menneskelige aspekt, som var det, der ramte ham. Han kørte den hårde skole, han havde sine favoritter og forestillinger som mennesker. Når det gik skidt, var det ikke altid skidesjovt at være sammen med landsholdet, siger Lars Rasmussen i et længere interview til HBOLD.dk. 


-Ligesom på en arbejdsplads skal lederen ikke kun være glad og god, når det går godt i firmaet. Han skal turde tage skraldet for sine medarbejdere og vise, at han er et menneske og kan se det fra flere sider.


-Ulrik Wilbek overtog og skulle bare have det til at fungere for os. Vi skulle være som en familie, et hold igen. Det mestrede han på 0,5. Det kunne vi mærke fra det sekund, han trådte ind ad døren. Han overtog et hold, der lå ned, uddyber han.


Samme mønster ser han på 2020-udgaven af det danske kvindelandshold.


-Klavs er uden tvivl en dygtig træner. Truppen og ham kom tæt på men fandt aldrig hinanden på den menneskelige del. Jesper har før trænet kvinder og har en stor erfaring derfra. Han ramte plet ligesom Wilbek. Jeg kan jo se på de danske spillere, at der er en helt anden attitude og udstråling.


-Jeg mener, at vi har set det bedste spil fra kvindelandsholdet i et årti, minus 40 minutter mod Kroatien som chokerede mig. Men det ændrer ikke på mit syn på fremtiden for Jesper og pigerne, uddyber han.


Lars Rasmussen har tidligere træner Vendsyssel, Ringkøbing og ungarske Siofok. (Allan Jensen/EVENTMEDIA).


Stor kontrast


Lars Rasmussen fik debut på det danske herrelandshold i 1998 og spillede sin sidste kamp i 2010.


Derfor har han i mange år været med til at følge udviklingen på egen krop, og da Wilbek i 2005 overtog holdet efter en turbulent tid med Torben Winther, så fik det en altafgørende betydning for årene fremover.


Efter fem år med to bronzemedaljer og to slutrunder med exit allerede efter det indledende gruppespil overtog Ulrik Wilbek og startede med at føre Danmark til EM-, og VM-bronze samt EM-guld i 2008 i de tre efterfølgende mesterskaber.


Så var stilen ligesom lagt.


Ulrik Wilbek var ikke bare en vanvittig dygtig træner og coach. Han var mindst lige så rummelig og god udenfor banen. Det mærkede holdet med det samme.


-i 2004 tog vi på en afsluttende sommertur på Island. Efter den tur havde alle spillere sommerferie efter en 10 ½ måned med kæmpestort pres. Det islandske forbund havde arrangeret en kæmpe festaften i Reykjavik.


Jesper Jensen får stor ros for sin start med kvindelandsholdet. Uros Hocevar / kolektiff


-På det tidspunkt skal vi have lov til at leve som almindelige mennesker. Vi kommer ind i en kæmpesal, hvor der bare var linet op til fest og ballade med knald på. Så får vi at vide af Torben, at vi må drikke én øl. Én øl til 18 voksne mænd, der har glædet sig til at være et menneske én aften på Island.


-Så går Nicolaj Jacobsen ned og spørger, om der ikke er noget, vi kan gøre ved det. Nej, det ville Torben ikke høre tale om. Hvis ikke vi nogensinde må drikke alkohol, hvornår fanden må vi så? Sådan noget er så ødelæggende for et hold, der jo gør, at man hellere bare vil rejse hjem.


Slutrunden ved VM i Tunesien i 2005 røg det danske herrelandshold ud efter det indledende gruppespil. Og herfra gik det stærkt.


-Så er det ikke ligefrem træneren, man vil frede eller bakke op. Fandme nej. Så kom Wilbek, og så kom der forandring og smil på igen. Vi tog på en uges træningslejr på Lalandia, hvor vi selvfølgelig har møder, træner og spiller. Men vi får lov til at spille golf og drikke sodavand på cafe, når vi har fri. Vi må lave sjov, og der bliver lavet skæg.


-Wilbek havde forberedt et underholdningsarrangement, hvor jeg endte med at optræde som stripper foran hele holdet. Det er immervæk noget af en kontrast fra kun at drikke én øl til en kæmpe afslutningsfest, til jeg ender med at være stripper i Lalandia. Vi begyndte en rejse med Wilbek.


-Han vidste godt, at han ikke skulle lære os at spille håndbold. Han skal lære os at nyde at være sammen på landsholdet. Pludselig er det også sjovt, når det ikke går godt. Sådan oplever jeg også, at det ser ud på kvindelandsholdet, der med præstationen under EM lover godt for fremtiden, slutter Lars Rasmussen.


Ved EM spillede de danske håndboldkvinder sig frem blandt de fire bedste men tabte efterfølgende både semifinalen og bronzekampen.


Det læser brugerne på EUROPAMESTER lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER