Jan Skjødt Østergaard Pedersen

Sonni Larsen: Bedst til slut

Af: Anders Gormsen


Artikel omkring talentudvikling i SønderjyskE og Sonni Larsen AG


”Bedst til slut” det er mantraet for SønderjyskEs nye U-19 træner og talentchef Sonni Larsen der er kommet til klubben for at tage talentudviklingen et step op.


Sonni Larsen har et imponerende CV som blandt mange andre ting omfatter trænergerningen i den danske 1. div. For Ajax København og som landstræner for det Færøske herre- og U-21 landshold og H71 som han førte til det Færøske Mesterskab 3 år i træk samt 1 gang pokalmester og en gange sølv.


Nogle af grundene til at Sonni Larsen har valgt SønderjyskE er blandt andre at man med SønderjyskE har et godt brand hvor man har fokus på det sportslige og at det er en økonomisk stabil klub. En anden væsentlig grund er at han har nogle fremtidsmuligheder der gør ham i stand til via spændende opgaver at udvikle sig selv personligt, på træner fronten og håndboldfagligt. Selv kommer han med en professionel tilgang der er dedikeret omkring sporten.


At man skal arbejde hårdt for at nå sine mål er noget han har mærket på egen krop. Sonni fik konstateret børnegigt i 13 år alderen og lever med kroniske smerter og er derfor vant til at kæmpe hårdt hver eneste dag og de erfaringer vil han gerne give videre til de unge håndboldspillere så det kan omsættes til at kæmpe for at blive bedre til det de brænder for, nemlig håndbolden hvad enten det er på liga eller serie niveau.


For Sonni er det en ny opgave at skulle arbejde med en stor organisation som SønderjyskEs, men han er drevet af en enorm stor nysgerrighed som han vil bruge i udviklingen af nye talenter i området. Nogle af spørgsmålene for ham er hvad vi kan i SønderjyskE og hvilke knapper skal der drejes på for at få det maksimale ud af alle spillere. Hvordan kan vi løfte de unge spillere til gavn for alle landsdelens håndboldklubber. Vi skal gerne opnå at alle spillere bliver så dygtige som de kan blive uanset niveau.


For Sonni er der 3 mål der gerne skulle opnås på vejen.


1. At der bliver oprettet regional træning for talenterne på U-15 og U-17 årgangene


2. Lave trænerkurser for alle trænere i regionen


3. At udvide samarbejdet med vores samarbejdsklubber


Det står dog også klart at dette tager tid og at det er afhængig af økonomi. Det ideelle vil være at man kan lave en talentudvikling som i GOG og Skanderborg og hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre. Som Sonni Larsen siger så vejer vægtene der skal løftes det samme her som i GOG, til gengæld er vejen til at spille lige betydelig kortere i SønderjyskE regi, da der ikke står lige så mange spillere i kø til de eftertragtede pladser. For at få eliten med gælder det ifølge Sonni også om at vi får løftet alt under Liga niveau.


Der er mange spændende muligheder for de unge der gerne vil udvikle sig selv i forhold til håndbolden. I Sønderborg har man Sønderborg Talent Akademi med ligaspiller Tobias Møller som leder og i Haderslev har man TalentCenter Haderslev hvor Michael Christiansen står for udviklingen. Alt sammen til gavn for de unge mennesker der er klar til at gå den ekstra kilometer for at blive bedre.


Håndboldfagligt vil Sonni gerne inddrage de unge spillere i deres egen udvikling. Det gøres blandt andet ved at de ved hjælp af ”studieopgaver” skal dykke ned i detaljer fra SønderjyskE kampe for at kunne analysere forskellige elementer for at blive klar til selv at spille senior håndbold. En stor forskel i at gå fra ungdomshåndbold til senior er at den taktiske del er væsentlig anderledes hvor det gælder om at være klog og Sonnis tilgang er at de spillere der kan bruge kaos taktisk ofte er dem der vinder kampe.


Han vil også gerne udvikle de unge spillere på forsvars delen som fylder alt for lidt i ungdomsrækkerne og til dels også i dansk senior bold. Det er tankevækkende at mange af vores landsholdsspillere har været nødt til at komme til store udenlandske klubber for at lære at dække op, det kan vi ligeså godt lære dem herhjemme.


De unge spillere skal lære at detaljerne er vigtige og at det er OK at nørde med sin sport.


Når man bliver ved med at udvikle sig, personligt såvel som håndboldspiller skulle gerne nå hen til det der skrives i overskriften at man bliver BEDST TIL SLUT. Når man er bedst til slut vil man vinde håndboldkampe, men også på det personlige plan blive bedst når det gælder.


 


Det læser brugerne på EUROPAMESTER lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER