Nikolaj Jensen

SPANIEN FORBLIVER KONGERNE AF EUROPA: FORSVARER EM-TITLEN

Spanien forsvarer deres titel fra 2018 og kan nok engang kalde sig Europas bedste, efter de slog Kroatien 22-20 i en EM-finale, der havde det hele.

TELE2ARENA, STOCKHOLM (HBOLD.DK): Stort tillykke til Spanien, der for andet europamesterskab i træk kan slutte som nummer 1: Kongerne af Europa. Europamestre. Nummer 1!

Hvilken præstation i en kæmpe nervepirrende finale, som bølgede frem og tilbage, og hvor de berømte marginaler nok engang var på spil. Kroatien havde en overtalsperiode og 19-19 med ganske få minutter tilbage, men evnede ikke at udnytte overtallet og den gyldne chance.

Og så kunne Spanien rutineret trække fra og vinde 22-20 efter en smal pauseføring på 12-11.

Spanien var smartest, klogest og bare bedst i de afgørende situationer.

Kroatien startede ellers bedst og bragte sig på 0-2 og 1-3.

Timeouten efter 18 minutter fra Jordi Ribera skulle virkelig vise sig at sætte fut under fødderne på de spanske spillere, der vågnede op. Kort forinden havde kontrascoringen til 7-10 fra Marino Maric selvantændt Tele2Arena med de flere tusinde kroatiske fans, der ikke kunne finde ro til at sidde ned og overvære finalen: De stod ganske enkelt op hele kampen igennem.

Men det ene minuts afbrydelse fra banen fik Spanien helt tilbage i kampen. Den spanske pose blev rystet og det gav store gevinster.

Maqueda og Vargas-effekten

Efter lige præcis 0 Corrales-redninger på de 11 kroatiske afslutninger, var det tid for Gonzales Peres de Vargas til at indtage buret: Og han var den ondelyneme tæt på at holde målet rent halvlegen ud. Barcelona-keeperne var decideret modbydelig og sugede selvtilliden ud af de kroatiske stjerner, der ellers sad kampen, lige indtil indskiftningen af denne Vargas.

På bare 12 minutter lod han sig passere en enkelt gang og snuppede ikke bare én, to, tre men fire redninger i træk. (Hvorfor i al verden skulle der gå 18 minutter, før han så banen …). Sammen med Jorge Maquedas tre fuldtræffere, ja, så var de forsvarende spanske europamestre helt med i guldgamet igen: 10-10.

Joan Canellas gjorde ondt værre for Kroatien og sled sig på Spaniens første føring i kampen efter 28 minutter til 11-10. Det var et kroatisk hold, der havde fået en lille guld-gummiarm. Fire spanske scoringer i træk.

Og så skal jeg da ellers lige love for, at det lagde en dæmper på stemningen.

Næsten uanset hvad Kroatien forsøgte sig med, kunne de ikke få bolden ind bag Vargas: Det var lige meget, om det var Domagoj Duvnjak, Luka Stepancic eller Igor Karacic. Det spanske mål var som forhekset.

Efter en scoringspause på 11 minutter kunne David Mandic langt om længe få løsnet op og fik ikke bare bugt med den kroatiske frustration men fik også såmænd også bolden ind bag Vargas: Et sjældent syn. Raul Entrerrios lukkede første halvleg med en scoring til 12-11.

Koldt og kynisk udnyttede Spanien alle de fejl, der begyndte at blive fast inventar hos kroaternes spil. Det ødelagde al rytme og flow, men det skulle spanierne nok sørge for at få straffet: Prompte!

Anført af kontrakongen Joan Canellas løb Spanien et par minutter efter pausen fra Kroatien og spillede sig på 16-12. Timeout af Lino Cervar, der spænede ind på banen med armene ud til siden: Han krævede handling, mod og mål fra sit hold. Cervar dirigerede sine tropper i 7-mod-6.

Fra 16-12 til 18-19

Overtallet gav to mål på kontoen og en hovedpine til Spanien, der modsat i deres angreb løb ind i store problemer. Marin Sego begyndte at byde ind med redninger og den kroatiske, stærke defensiv viste tænder.

Det blev en dyr scoringspause på knap ni minutter, som Alex Dujsjebaev dog fik skudt hul på og dermed skabte lidt luft til kroaterne igen: 17-15. Men det var ikke meget luft, Spanien kunne nå at suge ind, før Kroatien spillede sig tilbage og for alvor red på den enorme stemningsbølge fra de mange fans.

Marino Maric udlignede til 18-18 efter 48 minutter og fik Tele2Arena til at gynge! Hvilket comeback fra 16-12, men det var et spansk hold, der var gået totalt i stå angrebsmæssigt.

EM-finalen lå og balancerede på en knivsæg. Og det stod bare helt stille ved 18-18. Begge hold havde chancerne for at komme på den forløsende 19. scoring, men de skiftedes til at lave den ene store angrebsfejl efter den anden.

I fem nervepirrende minutter nænnede måltavlen ikke at røre sig ud af flækken, før Luka Stepancic bragede bolden op bag Vargas’ parader og brølede Kroatien i front til 18-19 med seks minutter igen.

Raul Entrerrios trak en udvisning til sig med fire minutter tilbage – 19-19. Alletiders guldchance for Kroatien. Men det udnyttede ikke den lille matchbold.

Spanien vandt de sidste fem minutter med 4-1 og guldfløjen Aleix Gomes viste virkelig sin kvalitet og nerver af stål, da han scorede fem mål på fem forsøg på to straffekast på kritiske tidspunkter scorede.