Nikolaj Jensen

Bergerud bar Norge frem til bronzemedaljerne i sikker sejr over Slovenien

Thorbjørn Bergerud lukkede butikken ”det norske mål”, bar sine kolleger frem til sejr og skuffede de slovenske kunder, der måtte spejde langt efter at investere mange mål i bronzekampen mod Norge, som vandt 28-20 efter en suveræn indsats.

TELE2ARENA, STOCKHOLM (HBOLD.DK): Smilene er atter tilbage på de norske håndboldherrers læber – og når nu smilene ikke kunne være guld værd, så må de blive det tredjebedste: Det var lige præcis, hvad Norge kan tage med fra EM 2020, hvor de på vejen til bronzemedaljerne kun tabte én kamp: Men hvilken en …

Men sket er sket og de norske spillere påpegede vigtigheden i at få sluttet godt af. Det må man sige, de gjorde. Fra første til sidste sekund havde Norge og i høj grad Thorbjørn Bergerud fuldkommen styr på Slovenien.

Det var tydeligt selv med lukkede øjne at få øje på, at der var nogle aggressioner, der skulle bankes ud i begyndelsen af kampen: For begge hold! Og det gjorde de bedst ved at løbe som bare fanden. Men problemet var bare, at den stakkels bold slet ikke kunne følge med.

Læderkuglen blev banket op og ned af banen og var involveret i et hav af tekniske fejl, som fuldstændig druknede de to holds ellers skarpe og kontante spil.

Keepere i topklasse

Hvad kan man ellers forvente af to hold, der for bare 17 timer siden var blevet gennemtæsket fysisk og mentalt igennem og til syvende og sidst slået knockout i tætte, nervepirrende og spændende semifinaler? Egentlig ikke så meget.

Hvor var det også tydeligt, hvor meget trætheden efterhånden er blevet et uundgåeligt tema. Offensivt havde de to mandskaber ikke det vilde overskud.

Keeperne Thorbjörn Bergerud og Klemen Ferlin havde en indbyrdes kamp om, hvem kunne nappe flest bolde: Stillingen var fire Bergerud-redninger mod fem fra Ferlin efter et kvarter og 5-5.

Redningsprocenterne røg blot i vejret og nærmede sig de 50 i begge ender, men det blev afgørende, at Norge fik gang i et mere tempofyldt angrebsspil. Sander Sagosen var brugt, helt naturligt efter at have båret det norske hold helt frem til i dag. Han er også kun et menneske af kød og blod.

Norsk fløjkunst

Petter Øverby kunne på en sjælden kontra sende Norge i front med 8-5 efter en syv minutter lang scoringspause hos Dean Bombac og Slovenien, hvis angrebsmæssige ideer aldrig helt blev ført ud på håndboldbanen. Eivind Tangen sørgede for den største norske føring i første halvleg til 10-6 med små fem minutter til pausen.

Blandt de slovenske lyspunkter, udover keeper Ferlin, fandt man stregkæmpen Blaz Blagotinsek der sloges som en anden bryder og udnyttede alle sine tre chancer til mål.

Men det hjalp ikke meget på resultattavlen, når Norges to superfløje i Magnus Jøndal og anfører Kristian Bjørnsen tilsammen stod for syv af nordmændenes 12 scoringer i første halvleg mod Sloveniens 9.

Norge fik en formidabel start på anden halvleg. Fem minutter efter pausen var den norske føring vokset til 17-9. Klokken 30.00 i bronzekampen satte Thorbjørn Bergerud simpelthen lukkeskiltet op foran målbutikken og afviste alle boldkunder, der kom forbi! Hvorfor? Fordi der jo var lukket for i aften.

Den første bold kom kravlende ind over målstregen efter bare otte minutter, men herfra var løbet kørt for Slovenien. Her havde Norge banket sig på 17-10 og udsigten til slovenske bronzemedaljer var pludselig meget lang.

Dean Bombac kæmpede og kæmpede med at få sit hold tilbage, men 10 minutter senere var det status quo og en norsk føring på 21-14.

Norge var bare for stærke og formåede hele tiden at finde hullerne inde bag Ferlin, der ikke kunne holde det tårnhøje niveau fra første halvleg. Dét kunne Thorbjørn Bergerud, der spillede en hovedrolle og i sidste ende kunne juble over bronzemedaljerne sammen med resten af det norske hold, der altså formåede at finde motivationen og grave flest kræfter frem.