Nikolaj Jensen

MONSTER-DRAMA: Kroatien overhaler Norge indenom og sikrer sig finalebillet efter vild semifinale

Der udspillede sig et sandt drama for øjnene af de 16.500 tilskuere i Tele2Arena, der nok aldrig vil glemme semifinalen mellem Norge og Kroatien, der endte med en kroatisk sejr på 28-29 efter to gange forlænget spilletid.

STOCKHOLM, TELE2ARENA (HBOLD.DK): ”Sweet semifinals – oh, Oh, OH – times never seemed so good!”. För helvetet, et semifinaledrama mellem Sander Sagosen mod Domagoj Duvnjak – eller Norge mod Kroatien.

Det var semifinalen, der bare ikke ville afgøres. Og det ønskede man heller ikke. Man ønskede ikke nogen afslutning. Eller nogen taber for den sags skyld. Det var dramaet, der blev ved med at give og give og give. Det blev først afgjort efter to gange forlænget spilletid og en scoring af Zeljko Musa.

De knap 16.500 tilskuere i Tele2Arena fik sig en håndboldoplevelse for livet.

De kroatiske fans skabte en medrivende og livlig atmosfære i en arena, der normalt ikke er gearet til klappepap og en bane på 40 x 20 meter: Men det blev lige en kende eller to for meget, da tydelige fløjtelyde begyndte at brede sig rundt omkring på det enorme fodboldstadion. Så meget at speakeren efter fem minutter for tredje gang måtte pointere, at fløjterne skulle pakkes væk med det samme. Ellers …

Fløjteriet tog heldigvis ikke unødig fokus fra den virkelig interessante semifinale, der blev rullet ud for det stockholmske håndboldpublikum. Men det var ikke meget, Norge kunne mærke, at de var trekvart på hjemmebane: Faktisk kunne de norske fans og ellers så ikoniske kobjælder slet ikke høres eller tilnærmelsesvis overdøve larmen og de mange buhråb fra Kroatiens fans, der klart var i overtal.

Super-Sagosen faldt ud

Apropos overtal så skulle semifinalen bare ét minut og 57 sekunder ind, før Domagoj Duvnjak modtog kampen første udvisning og efterlod et norsk hold i et hurtigt overtal.

Norge var i overtal. Norge var ovenpå. I hvert fald til at begynde med. Super-Sagosen havde som sædvanlig en finger med i alt, hvad de norske håndboldherrer foretog sig rent offensivt. Med sit fjerde mål reducerede han til 6-7 efter 13 minutter.

Men herfra faldt den norske superstjerne ud af de næste 16 minutter af halvlegen og kom først ind igen i det 29. minut, og nå ja, lavede en assist til Magnus Gullerud.

Den kroatiske defensiv var snu og smart. Norge løb ind i samtlige fælder og overlod initiativet til Zlatko Horvat og Co. der efter 19 minutter løb af sted med den største føring på 6-9.

Keeper Marin Sego havde en god ven i trækværket, der naturligvis i samarbejde med hans egne sprællende arme, ben og tæer lukkede ned for nordmændenes målshow. To mål fik Norge klasket ind på bare 10 minutter og det blev bare til sølle 10 scoringer i hele første halvleg mod Kroatiens 12.

Stregspillet med Marino Maric fungerede fuldstændig upåklageligt for Kroatien, hvor den stærke stregprofil høvlede fem mål ind på lige så mange forsøg i første halvleg, som kroaterne havde ganske godt styr på: Marin på mål og Marino på stregen = kurs mod finale.

Bergeruds kontraredning

Men det er vist noget med en fed dame og en sang, der vist skal synges helt færdigt, før man kan konkludere noget som helst: Og en håndboldkamp varer som bekendt 60 minutter – gudskelov for Norge!

Igor Karacic løb stærkt og løb væk fra det rodede norske angrebsspil, der virkede til at være i opløsning. Men den helt frie kontrachance blev brændt på Thorbjörn Bergerud – og det blev lige præcis det startskud, Norge havde brug for for at komme helt tilbage.

I stedet for 12-16 tyrede Gøran Johannessen Norge på 13-15 og herfra gik det kun én vej: 12-15 blev til 13-15, 14-15, 15-15, 15-16, 16-16 og så kunne de norske fans ellers høres, da Sander Sagosen på straffekast bragte nordmændene i front med 17-16.

Slog det Lino Cervars mandskab op? Nej, de var iskolde. Koldere end de tre grader, der herskede over Sveriges hovedstad denne fredag aften. Domagoj Duvnjak var helt nede at kysse halgulvet efter sin scoring på straffekast, der pludselig sendte kroaterne på 17-19. Og så var kampen vendt på hovedet igen.

Norge i front – Kroatien i front – Norge i front – Kroatien i front

Men den kroatiske føring holdt ikke længe, før Bergerud stod for endnu en pragtredning på en helt fra kontrachance, afværgede en kroatisk føring på 21-22 og i stedet kunne Magnus Gullerud sende Norge i front med 22-21 med seks minutter igen. Så var fordelen pludselig spillet over på norske hænder. Sander Sagosen holdt ikke hovedet koldt og brændte det efterfølgende straffekast Matej Asanin og så gik Domagoj Duvnjak ned og udlignede til 22-22 i stedet for en norsk føring på 23-21.

Det var så marginalt!

Det var tæt.

Det var drama ud over det sædvanlige.

Det lykkedes Duvnjak for syvende gang at tage sit hold på ryggen og komme på 22-23. Magnus Jøndal tog revanche fra sit brændte straffekast og satte den sidste mål i nettet til 23-23: Det sidste kroatiske angreb endte ud i ingenting trods alle muligheder.

Og så ruller minderne tilbage til VM i 2017, hvor de to hold spillede en næsten identisk, dramatisk semifinale, hvor Norge efter forlænget spilletid kunne trække sig sejrrigt ud af dramaet …

Det var kun de to stjerner Sagosen og Duvnjak, der evnede at score i de første fem minutter: 24-24. I anden mini-halvleg var det én kroatisk fodfejl og en norsk kontra, der sendte Norge på sejrskurs, da Kristian Bjørnsen på kontra sled sig til 26-25.

Det bølgede frem og tilbage – begge hold havde chancen for at afgøre det til deres fordel. Men til sidst var det kroaterne, der lavede lige den fejl mindre og til sidst kunne bryde ud i vild jubel og juble over deres 28-29-sejr, der sender dem i finalen på søndag, mens Norge allerede skal i kamp igen i morgen i kampen om bronze.