Nikolaj Jensen

MAGTDEMONSTRATION: Overlegne Herning-Ikast udspiller Odenses stjerner og er pokalmestre 2019

Herning-Ikast kvalte spændingen, udspillede Odenses mange stjerner og afgjorde gulddysten efter 10 minutter, førte 20-9 efter første halvleg og kunne til sidst med en sejr og kan med en sejr over Odense på 33-25 kalde sig pokalmestre.

Gråkjær Arena, Holstebro (Europamester.dk): Dét er en pokalfinale, der vil gå over historien. Det er blevet sagt og skrevet mange gange før. Men den her gang vil vi ikke huske pokalfinalen som noget vanvittigt spændende drama.

Vi vil huske den for Herning-Ikast enorme overlegenhed og evne til fuldstændig at skyde Odenses selvtillid så langt væk under gulvbrædderne.

Magtdemonstration. Det kan vist ikke siges tydeligere. Efter en præstation af de store, måske endda den allerstørste, kan Herning-Ikast fortjent kalde sig pokalmestre anno 2019, mens Odense taber den tredje store finale på to ½ år og stadig har klubbens første titel til gode.

Hvad skete der lige dér? Den fornemmelse sad Odense- og Herning-Ikast-spillerne, begge trænere, samtlige 2012 tilskuere, pressefolk og andet håndboldgodtfolk nok og tænkte efter de første 30 minutter af pokalfinalen mellem titelløse Odense og traditionsklubben Herning-Ikast.

9 mål til Odense og mere end dobbelt så meget til Herning-Ikast, nærmere bestemt 20.

Mathias Madsens tropper kunne gå til pause foran med en vanvittig 11 målsføring mod et Odense-hold, der var både lammet, presset, stresset og fuldstændig fra standen.

Det startede ellers så godt for de orange med en føring på 3-1 efter tre minutter. Stine Jørgensen buldrede derudaf og Althea Reinhardt bed fra sig.

Men så begyndte den midtjyske/norske dynamitbagkæde ellers at vise tænder – sådan for alvor. Tre mål i træk fra midtjyderne sætte gang i tingene og med en uhyggeligt velspillende Sabine Englert så Herning-Ikast sig ikke tilbage.

Stjernerne faldt fra hinanden

Det ene mål tog det andet, og langsomt men sikkert nedbrød Helene Fauske, Sabine Englert og Vilde Ingeborg Johansen Odenses mange stjerner: Én efter én faldt Odense-stjernerne komplet fra hinanden.

Herning-Ikast leverede kontraspil, målmandsspil, kontraspil, angrebsspil, vilje og attitude i absolut verdensklasse. Alt gik midtjydernes vej, mens intet gik fynboernes vej. Forsvaret stod pivåbent, alt gik ind, der blev ikke sat nogen tacklinger ind og angrebet var for hektisk, stressende og til tider nervepirrende at se på. Pytlick fandt aldrig en bagkæde, der kunne sætte bare en nogenlunde serie af angreb sammen.

Odense var med til 5-5 efter ni minutter og herfra var årets pokalfinale egentlig afgjort. Odense blev udspillet minut efter minut og nedturen ville ingen ende tage for Pytlicks piger, der faldt igennem.

Et godt billede på Odenses enorme usikkerhed og mangel på selvtillid kom knap 22 minutter inde i første halvleg, hvor Nycke Groot på et straffekast i den mest absurde og akavede stilling fik skudt et kast af sted, som Jessica Ryde og resten af Gråkjær Arena måbede helt vildt over …

Det begyndte at blive decideret pinligt for Odense-stjernerne, der konkurrerede mest om, hvem der kunne nedstirre halgulvet i længst tid end at prøve at vende udviklingen.

Opløsningen blev total og efter første halvleg viste lystavlen vanvittige 9-20 til Herning-Ikast.

Efter pausen fortsatte Herning-Ikasts vilde dominans og Odense kom ikke tættere på end minus otte.

Der blev godt nok tændt et lille pokalhåb fra starten af anden halvleg, hvor det lykkes Odense at reducere fire gange i træk til 12-20, men så tog Mathias Madsen en klog timeout og fik bragt ro på tingene.

Ikke på noget tidspunkt blev der spænding om resultatet og Herning-Ikast lå hele tiden og vekslede mellem en føring på + 9, 10 og 11 mål.

En fuldstændig vanvittig præstation af Herning-Ikast, der med sejren på 33-25 kan kalde sig pokalmestre anno 2019, mens Odense stadig ikke har vundet en titel trods nu to tabte pokalfinaler og en tabt DM-finale.