Patrick Andersen

Dalmose vurderer: Denne kæmpe håndboldnation har skuffet

HBOLD.dk’s EM-ekspert, Christian Dalmose, holder fast i at ungarerne har skuffet under EM, selvom de er ramt af skader. Samtidig giver han et indblik i, hvordan håndboldkulturen er i landet.


Ungarn har udspillet deres chancer for at gå videre ved kvinde EM. Inden slutrunden udtalte Dalmose dog, at han forventede ungarerne kunne spille med om bronzen, og det holder han fast i.


– De mener selv, at de er uden mange af deres gode spillere – og det er jo rigtigt. Men jeg må også sige, at de, der er med nu, er spillere, der spiller i topklubber i Ungarn, og som kommer langt i Europa. Jeg synes, at ungarerne har et rigtigt godt hold, og jeg synes stadig, at de er stærke, siger Christian Dalmose og fortsætter:


– Så derfor må jeg også sige, at de har skuffet. Deres udmelding lyder, at de er i gang med en proces, og det er også fint – i Ungarn arbejder man bare ikke i lang tid med processer, der arbejder man med resultater.


Ungarerne har store traditioner, og derfor er der ikke så meget tid til processer.


– Man skal huske, at Ungarn er en kæmpe håndboldnation og et folk, der går vildt meget op i håndbold. Det er et fedt land at være en del af, fordi man går så meget op i det i klubberne, fortæller Dalmose og uddyber:


– De har store ambitioner og store ting, de gerne vil. Det er klart, at man også bliver nødt til at tænke langsigtet nu, men omvendt skal man også vinde kampe – de skal jo stadig befinde sig i top 8 i Europa. Det hersker der ingen tvivl om.


I sidste sæson stod Dalmose selv i spidsen for klubben Siofok, og har derfor prøvet fra nært hold, hvordan det er at være træner i det ungarske. Her mener Dalmose, at flere ting gør jobbet svært.


– Den største udfordring er sproget – det engelske er ikke udbredt så meget, som man går og tror. På et almindeligt klubhold er det måske halvdelen eller under halvdelen, der kan engelsk. Jeg ved, at mange af dem, der spiller på det ungarske landshold i øjeblikket, kun kan en smule engelsk, udtaler Christian Dalmose.


– Der eksisterer en anden kultur end i Danmark – det er en anden måde at arbejde på. Sådan er det at være træner i udlandet – det skal man jo kunne omstille sig til. Meget er til gengæld lagt i hænderne på træneren – og spillernes loyalitet til træneren er relativt ubegrænset. Der bliver ikke stillet spørgsmålstegn ved noget.


– Træningskulturen i Ungarn er mere opdraget – man stiller ikke spørgsmålstegn ved, om man skal løbe til højre eller venstre. Det, træneren gør, må være det rigtige – spillerne er meget loyale, punktlige og opdragede helt fra ungdomstiden, og denne disciplin tager de med op i seniorårene, lyder det fra Christian Dalmose.


Dalmose har i løbet af sin trænerkarriere blandt andet stået i spidsen for Ikast-Bording, Aalborg DH og Ajax København. Pt. står han i spidsen for TMS Ringsteds 1. divisionsherrer.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER